Νέοι εκβιασμοί από τους «εταίρους» – Λίγο πριν τις εκλογές μπλοκάρουν τις εκταμιεύσεις

1

Αθήνα και δανειστές δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για τα ορόσημα που θα πρέπει να επιτευχθούν προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης, γράφει το γερμανικό πρακτορείο MNI.

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζουν τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες που θέλουν την καθυστέρηση της διεξαγωγής της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος, από τους δανειστές, λόγω του ρευστού πολιτικού σκηνικού που επικρατεί στη χώρα, ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

Αν και επισήμως δεν έχει τίποτα ανακοινωθεί, πηγές τόσο από τους κόλπους της Ευρωζώνης, όσο και από το ΔΝΤ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος για τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές, η πρώτη αξιολόγηση (review) του νέου προγράμματος της χώρας επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Ωστόσο λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που κυριαρχεί στη χώρα, ενόψει της νέας προσφυγής στην κάλπη, το σενάριο, από πλευράς των δανειστών, για χρονική μετάθεση της αξιολόγησης κυκλοφορεί ολοένα και πιο έντονα.

Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο MNI, επικαλούμενο ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές, οι δανειστές προσανατολίζονται στην αναβολή της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος για τον Νοέμβριο.

Οι εν λόγω ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως δεν αποκλείεται η αξιολόγηση να μην πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, – Πίσω πάει και η συζήτηση για το χρέος ενώ δεν έχουν ακόμη οριστεί τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ – αλλά τελικά τον Νοέμβριο.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι προειδοποιούν πως είναι ορατός ο κίνδυνος οι εκλογές  να έχουν αυξημένο αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα σπεύδουν να επισημάνουν πως ακόμη Ελλάδα και δανειστές δεν έχουν συμφωνήσει ως προς τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης.

Εάν το Ταμείο κρίνει πως το χρέος δεν έχει ελαφρυνθεί επαρκώς ώστε να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο, μπορεί να αρνηθεί χρηματοδοτική συμμετοχή στο πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει πως οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να επωμιστούν οικονομικά αλλά και πολιτικά το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λαμβάνει η Ελλάδα έως το 2018.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here