Μπορεί η κάνναβη να λειτουργήσει σαν φάρμακο; Νέα έρευνα αποκαλύπτει

2

Μπορεί η ιατρική χρήση της κάνναβης να έχει νομιμοποιηθεί σε 23 αμερικανικές πολιτείες, ως ένας τρόπος
θεραπείας ασθενειών ή αντιμετώπισης διαφόρων συμπτωμάτων, και σε άλλες επτά να εκκρεμούν ακόμη οι νομοθετικές διατάξεις, ωστόσο σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων, «τα αποδεικτικά στοιχεία για τα οφέλη από τη χρήση της στην απάλυνση διαφόρων συμπτωμάτων είναι πολύ λίγα».

Παρά το νομικό καθεστώς που ισχύει σε πολλά μέρη του κόσμου γύρω από τη χρήση της ιατρικής κάνναβης, οι ειδικοί εξακολουθούν να χωρίζονται σε διαφορετικά «στρατόπεδα» ως προς το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι.

Μια νέα έρευνα, στην οποία οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα ευρήματα από 79 τυχαιοποιημένες μελέτες σε συνολικό δείγμα 6.500 εθελοντών, βρήκε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση της ιατρικής κάνναβης είναι αδύναμα.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν ως «μέτριας ποιότητας» τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση των κανναβινοειδών -χημικές ενώσεις που αποτελούν τα ενεργά συστατικά της μαριχουάνας- για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου και αναφέρουν ότι είναι «ακόμα λιγότερο ισχυρές οι ενδείξεις, ότι το φάρμακο απαλύνει τα συμπτώματα ναυτίας και τον εμετό στους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, βοηθά τις διαταραχές ύπνου και όσους πάσχουν από σύνδρομο Tourette».

Η Dr Penny Whiting, από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και η ομάδα των συνεργατών της αξιολόγησαν τα αποδεικτικά στοιχεία για τα οφέλη και τις ανεπιθύμητες ενέργειες, που σχετίζονται με την ιατρική χρήση της κάνναβης.Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες έρευνες που εξέτασαν υποστήριζαν, ότι η χρήση κανναβινοειδών σχετιζόταν με βελτίωση των συμπτωμάτων. Όμως αυτοί οι συσχετισμοί, δεν ήταν στατιστικά σημαντικοί σε όλες τις έρευνες που αξιολόγησαν.

Εκτός από μέτριας-ποιότητας ευρήματα για τη σχέση της μαριχουάνας με τη βελτίωση συμπτωμάτων ναυτίας και εμετού σε όσους κάνουν χημειοθεραπεία, αύξηση βάρους σε ασθενείς HIV, βελτίωση διαταραχών ύπνου και οφέλη για ασθενείς με σύνδρομο Tourette, οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη χαμηλής ποιότητας ευρήματα για τη σχέση της μαριχουάνας με την αντιμετώπιση του άγχους.

Επιπλέον, η Dr Whiting και η ομάδα της βρήκαν αδύναμους τους ισχυρισμούς που υποστηρίζουν, ότι η ιατρική μαριχουάνα δεν έχει επίδραση στην ψύχωση και πολύ λίγα αποδεικτικά στοιχεία υπέρ της άποψης ότι δεν έχει καμία επίδραση στην κατάθλιψη.

Εν τω μεταξύ, βρέθηκε ότι σχετίζεται με πολλές δυσμενείς επιπτώσεις.

Ειδικότερα, τα κανναβινοειδή βρέθηκε ότι προκαλούν ζαλάδες, ξηρότητα στο στόμα, ναυτία, αίσθημα κόπωσης, ευφορία, εμετό, αποπροσανατολισμό, υπνηλία, σύγχυση και απώλεια της ισορροπίας και παραισθήσεις.

Πηγη masternews

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΠΑΡΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΧΜΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ 299 ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣΤΟΥΡΟΝΟΥΝ..ΦΟΒΕΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΠΡΑΒΟ.ΤΩΡΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙΣ?Φαρμακοβιομηχανία?ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΤΟΥ?ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ?ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ, ΑΠΛΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΠΟΣ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΛΑ Η ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕ ΑΝΙΑΤΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ,ΕΝΑ ΨΑΞΙΜΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΙΣΟΣ ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΙΣ

  2. ΡΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ ΕΧΕΤΕ ΦΑΕΙ ΤΑ ΛΥΣΑΚΑ ΣΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣΤΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ !!!!! ΡΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΚΡΥΦΟΧΑΣΙΚΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΘΗΤΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ??? Η ΜΑΣΤΟΥΡΑ ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΑΚΩΝΕΙ … ΠΑΡΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΓΑΠ !!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here